Hoppa till sidans innehåll

Inventering av biologiskt mångfald vid motorbanor

04 APR 2022 17:48
Sundsvall Raceway är en av tre banor som kommer att besökas för att kartlägga den biologiskt mångfald vid motorbanor
  • Uppdaterad: 04 APR 2022 17:48

Svensk Bilsport har av internationella bilsportförbundet, FIA, tilldelats pengar för artinventeringar gällande biologisk mångfald på motorsportanläggningar.

– Det här är något vi tror väldigt mycket på, säger Mikael Norén, miljösamordnare på Svensk Bilsport och som tidigare genomfört ett likartat arbete tillsammans med professor Nils Ryrholm, då för Svemo.

Resultatet var tydligt. Den biologiska mångfalden är generellt sett högre på motorsportområden än i omgivningen. Det finns också exempel på att artrikedomen blir betydligt lägre när motorsportverksamheten minskar/upphör då områden växer igen. Bra att veta biologisk är att biologisk mångfald är lika viktigt som klimatfrågan enligt miljövetenskapen.

– Med det projekt vi nu startar kan vi få svaren svart på vitt vad som händer när vi har bilsportverksamhet på banorna och hur det påverkar växtligheten och djurlivet, men även vad vi kan förbättra oss på, berättar Norén.

I första hand är det tre banor i landet som kommer utvärderas. I samtal med kommuner och länsstyrelser är det viktigt med fakta, då det ibland finns en förutfattad mening kring kopplingen mellan bilsporten och miljön.

För mer info om biologisk mångfald och motorbanor läs mer på Hållbarhet - Svensk Bilsport - Svenska Bilsportförbundet (sbf.se) och se miljöutbildning del 4A och 4B.

Utvärderingen görs genom tre besök på respektive anläggning och de kommer genomföras av konsultfirman Calluna. Givetvis kommer vi från Miljö och Säkerhet att finnas på plats också. 

Banorna som kommer få besök är, Sundsvall Raceway, Höljes och Annebergsbanan i Varberg. 
Uppstarten för projektet är i maj och resultaten förväntas presenteras i slutet av året. 

Skribent: Joacim Söderström
E-post: This is a mailto link

Postadress:
SHRA Sundsvall
Box 419
85106 Sundsvall

Kontakt:
Tel: +46701801799
E-post: info@shrasundsvall.s...

Se all info